Slik arbeider Longyearbyen Lokalstyre strategisk med bærekraftig næringsutvikling

 Kupa + Svalbard = sant. Longyearbyen Lokalstyre er den lokale selvstyremyndigheten som styrer og administrerer samfunnet i Longyearbyen på Svalbard. Foto: Privat.

 
 

Longyearbyen Lokalstyre utarbeider sin første strategiske næringsplan. Samtidig gjennomgår de interne rutiner for å sikre at administrasjonen oppleves som næringsvennlig for de lokale aktørene. Kupa leder dette prosjektet fram til mål, og skal sikre gode inkluderende prosesser.


Utfordringen

Næringslivet på Svalbard står overfor betydelige omstillinger i alle sektorer og bærekraftig utvikling uten vekst i antall innbyggere. Nasjonale myndigheter setter rammebetingelsene for næringsutvikling på Svalbard, og det er varslet en ny Svalbardmelding som vil påvirke næringsarbeidet. 

Med dette som premisser, skal Longyearbyen lokalstyre skape forutsigbarhet for næringsarbeidet og tilrettelegge for omstilling og utvikling. Longyearbyen lokalstyre har som mål å levere effektive, rasjonelle og bærekraftige tjenester med god service til lokalt næringsliv.


Mål

Skape forutsigbarhet for næringslivet og bidra til bærekraftig tilrettelegging og utvikling av og for næringslivet.

Slik ble det løst

Longyearbyen Lokalstyre har tatt tak i utfordringene gjennom en grundig forstudie og et pågående forprosjekt, delvis finansiert av programmet «næringsvennlig kommune» til Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. Kupa er godkjent konsulent for dette. I forstudien kartla vi nåsituasjonen og identifiserte forbedringsområder, gjennom spørreundersøkelse og workshop med administrasjonen i lokalstyret og næringslivet.

Kupa vant anbudet «prosess- og prosjektledelse strategisk næringsplan og interne forbedringstiltak», som innebærer å lede prosjekt og prosess med å utarbeide strategisk næringsplan og planer for gjennomføring av forbedringstiltak i Longyearbyen lokalstyre. I prosjektet har forankring, involvering og koordinering med målgrupper og interessenter vært avgjørende.

Resultatet

I tett samarbeid med Næringssjef Lennarth Kvernmo og andre i lokalstyret, har Kupa gjennomført forstudien og planlagt og startet et forprosjekt med en prosess som sikrer forankring og involvering av administrasjonen i lokalstyret og næringslivet.

Foreløpige leveranser er rapport fra forstudien med nåsituasjon og forbedringsforslag, samt planprogram og prosjektplan. Resultater fra forprosjektet vil være strategisk næringsplan for Longyearbyen og prosjektplaner for gjennomføring av interne forbedringstiltak i lokalstyret.

Den strategiske næringsplanen med mål og tiltak skal skape forutsigbarhet for næringslivet og bidra til bærekraftig tilrettelegging og utvikling av og for næringslivet.

 

Dette er Longyearbyen Lokalstyre

Longyearbyen Lokalstyre er den lokale selvstyremyndigheten som styrer og administrerer samfunnet i Longyearbyen på Svalbard. 

Med en visjon om et unikt, trygt, nært og skapende lokalsamfunn, jobber Longyearbyen Lokalstyre kontinuerlig med å ivareta innbyggernes behov og interesser. Longyearbyen skal være inkluderende med forutsigbare rammebetingelser for befolkning og næringsliv.

Gjennom et tett samarbeid med nasjonale myndigheter og lokale interessenter, er Longyearbyen Lokalstyre en viktig partner i utviklingen av Svalbard som et bærekraftig og unikt samfunn.

Vil du vite mer om prosjektet, eller ønsker å høre hva vi kan gjøre for deg?

Kontakt assisterende direktør Line Backer-Grøndahl

line@kupa.no / + 47 452 93 729

 
 
Forrige
Forrige

Kupa med ny grafisk profil og nettside

Neste
Neste

Fra gründer til leder søker nye deltakere