Vil du lære om investeringer i oppstartsbedrifter?

22. april starter Business Angels Norway et opplærings- og nettverksprogram for nordlendinger som vil lære mer investeringer i oppstartsbedrifter. Deltakelsen er gratis, og foregår på nett – og er åpen for alle.

Hva er betyr egentlig begrepet «Business Angel»? Det norske navnet er forretningsengel, og det betyr enkelt fortalt en privatperson som investerer litt penger sammen med kompetanse, tid og nettverk i oppstartsbedrifter – slik at de kommer ett steg videre.

Hvorfor er forrentningsengler viktig – og spesielt viktig i Nord-Norge?

Forretningsengler er typisk de første investorene som kommer inn i et selskap, før de mer organiserte venturefondene eller lignende investorer. Nord-Norge har mye privat kapital, men vi mangler per i dag kultur for å investere systematisk i bedrifter i tidlig fase. Studier tyder på at 2/3 av privat jobbskaping skjer i nettopp oppstartsbedrifter, så om vi ønsker at Nord-Norge skal utvikle seg som en attraktiv landsdel er forretningsenglene helt kritisk. Siden det investeres relativt sett lite i nordnorske oppstartsbedrifter kan det også bety at forretningsengler kan finne bedre investeringscaser og gjøre større avkastning i nord enn ellers i landet.

Hva lærer man på det nettbaserte og gratis kurset?

Kurset foregår på kveldstid, 18:30-20:30, fire torsdager i april og mai; 22. april, 29. april, 6. mai og 20. mai. Den avsluttende samlingen blir 3. juni.

På kurset lærer man alt man trenger for å bli en aktiv engleinvestor – et slags ABC for investering i oppstartsbedrifter. Det vil bli fokus på verdisetting, screening av bedrifter, avtaler, risikominimering og mye mer. I programmet møter man også allerede selekterte oppstartsbedrifter fra den nordnorske teknologiakseleratoren Arctic Accelerator. Dette representerer de mest lovende tidligfasebedriftene fra Nord-Norge, så kursdeltakerne vil ha et godt utvalg å øve seg på. Mot slutten av programmet kan de i deltakergruppa som ønsker det, gå inn i en ekte investering i den eller de av bedriftene som kommer gjennom nåløyet. Se vedlagt informasjonsbrosjyre for flere detaljer.

Den viktigste effekten av deltakelsen er kanskje nettverket – man får et nettverk av både nordnorske og nasjonalt ledende forretningsengler man kan koinvestere med. BAN besitter over 500 medlemmer, og disse samhandler på deres felles kommunikasjonsplattform Crowdworks. Gjennom denne kan du som er deltaker på programmet få tilgang på investeringscase fra hele verden, og koinvestere sammen med andre profesjonelle investorer.

Hvem passer programmet for?

Programmet passer for alle som ønsker å lære mer om investeringer i oppstartsbedrifter, og er åpent for alle. Den typiske deltakeren har kompetanse eller nettverk som kan bidra positivt i tidlig fase av oppstartsbedrifter. Den typiske deltakeren bør også ha en viss investeringskapasitet – altså anledning til å delta med mindre beløp i investeringsrunder sammen med andre forretningsengler.

Den nasjonale paraplyorganisasjonen for forretningsengler

KUPA er initiativtaker til programmet, og valgte tidlig å involvere foreningen Business Angels Norway (BAN). BAN er en nasjonal paraplyorganisasjon, og er igjen del av den nordisk-baltiske business angel- foreningen. De har også et stort internasjonalt nettverk, og har kjørt mange lignende kompetanseprogram i Norge – både for større bedrifter og for regionale nettverk.

Etter gjennomføringen av kompetanseprogrammet vil det bli tatt initiativ for å stifte «Business Angels Arctic» som en nordnorsk forening for nordnorske forretningsengler. Kanskje kan man også få til flere lokale foreninger.

Meld deg på her

 

 

Vil du vite mer?

Kontakt Seniorrådgiver Kristian Solaas, 417 64 819 / kristian@kupa.no

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
OM KUPA:

KUPA er ett av Nord-Norges største innovasjons- og rådgivningsselskap. Vi jobber stedsuavhengig, og hjelper startups og bedrifter å utvikle og kommersialisere nye produkter og tjenester, utarbeide forretningsmodell og strategi, hente kapital, effektivisere produksjon og implementere kvalitetssystemer. Vårt kundeløfte er drivkraft for utvikling. 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med saker for:

Lyst å vite mer?

Jeg ønsker vite mer om hva KUPA kan bistå med!

Skroll til toppen

La oss ta en prat!

Vi kontakter deg

Hopp rett ned til innholdet