God jul og godt nyttår fra KUPA!

Vi legger bak oss nok et spennende år i KUPA, og kan se tilbake på flere prosjekter og høydepunkter som på hvert sin måte har vært en drivkraft for utvikling i Nord-Norge.

🌟 I oktober gikk Hilde Svenning inn som ny administrerende direktør i KUPA, etter Trond Slettbakk. «Det er med stor respekt for arbeidet som er lagt ned av Trond Slettbakk at jeg nå tar fatt på jobben som administrerende direktør i ett av Nord-Norges største innovasjonsselskaper».

💪🏼 Vi styrket KUPA med to nye fulltidsstillinger: Veronika Moan (Narvik) og Irina Melkild (Tromsø).  De jobber begge tett opp mot startups og klynger og nettverk.

🎉 Som eneste næringsklynge fra Nord-Norge, fikk Energi i Nord tildelt status som Arena-klynge gjennom Innovasjon Norge sitt klyngeprogram, Norwegian Innovation Clusters. Energi i Nord er en klynge for energiomstilling og Øyvind Jørgensen fra KUPA leder FoU-gruppen i klyngen. Gjennom EKN (Energiklyngen Nord) som KUPA v/Ane-Marthe Sani har prosjektledelse for, var Jørgensen i tillegg involvert i arbeidet helt fra initiering av Energi i Nord og fram til innvilget søknad. 

Fra lanseringen i Oslo. Energi i Nord var representert v/ Stein-Gunnar Bondevik, Anders Thørud og Kjell Giæver. Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge.

🤝 Styreutvikling Nord ble til gjennom et unikt samarbeid. KUPA var initiativtaker sammen med VINN, og fikk med seg DnB, Sparebank 68° Nord, Sparebanken Narvik og UiT Norges arktiske universitet. Det er første gang partene går sammen i et felles prosjekt, og vi håper på å kunne gjennomføre flere kurs slik at vi kan bidra til å for å løfte styrekompetansen i nord.

🧗🏼‍♂️ Første program av «Fra gründer til leder» ble gjennomført med ti ledere av nordnorske startups. Flere av selskapene som deltok gjennomførte flere ansettelser underveis i programmet og følte seg mer rustet til lederrollen etter gjennomført program. PS. Det er nå mulig å søke opptak til andre program. Frist: 7. januar.

🥇 Demo Day, nordnorges største møteplass for kapitalsøkende startups og investorer gikk av stabelen i juni når en vinner skulle kåres blant ti deltakere i gründerprogrammet Arctic Accelerator. Av årets kull var det Lifeness som gikk av med seieren, Unifractal kom på 2.plass og Akti (Nå Ventyr) kom på 3.plass. Vi gleder oss til å komme i gang med det sjette programmet av Arctic Accelerator i 2022, med ti nye spennende startups.

F.v: Unifractal, Lifeness og Akti (Ventyr).

😇 Det uformelle investornettverket BAN Arctic ble etablert gjennom en kursserie våren 2021. I kurset lærte deltakere, som var privatpersoner med tilknytning til Nord-Norge, hvordan man kan investere i tidligfase oppstartsbedrifter – hvordan man kan bli en såkalt «forretningsengel». I løpet av kurset valgte deltakerne her å investere i tre av bedriftene som deltok i Arctic Accelerator, og i midten av desember gjorde nettverket sin første selvstendige investering i Ping Data. Ping Data fra Narvik er medlemsbedrift i KUPA Startup, og deltaker i Arctic Accelerator 2022, og bedriften utvikler en algoritme som bistår finansforetak i kredittvurderingsprosessen.

🌱 Gjennom KUPA Startup har vi jobbet tett sammen med over 50 startups i 2021. Sammen med gründerteamene har vi blant annet jobbet med kapitalinnhenting og forretningsutvikling. Blant annet bisto KUPA i arbeidet med å lande en storavtale med startupen Smartsky og Bodø kommune verdt over seks millioner, og bidro med Folkeinvest-kampanjen til Matfra.no og Gobmi/Ghost som ble fulltegnet. Vi avsluttet året med å ta 10 lovende startups med til Slush Helsinki – verdens største møteplass for startups og investorer, hvor de knyttet internasjonale relasjoner som blir viktig i året som kommer!

Irina Melkild og Kristian Solaas på Slush 2021.

🛥️ Den maritime teknologiklyngen MAS (Maritime autonome systemer) ble etablert med bedrifter fra Bodø i sør til Tromsø i nord. Klyngen skal bidra til at medlemsbedriftene får større markedsandeler i de blå næringene gjennom å anvende automatiserte systemer i sine produkter og tjenester. Klyngens medlemmer vil være sentral i det grønne skifte og har ambisjon om å utvikle fremtidens maritime teknologi.

👷‍♂️  Flere spennende utviklingsprosjekter er på gang i Betongklyngen / CIC – Concrete Innovation Cluster, hvor et av de er et samarbeid med SATEBA Norway (Tidligere Spenncon Rail). Gjennom samarbeid i CIC, har SATEBA Norway som mål om å øke andelen gjenbrukt betong fra gamle jernbanesviller inn i produksjon av nye. Bane Nor står foran tidenes største utbytting av betongsviller på det norske banenettet og vil i løpet av de neste 20 årene bytte 1 million sviller bare på Nordlandsbanen. Gjennom klyngen kan vi få til felles sertifiseringsordning og regelendring slik at andelen gjenbrukte masser kan økes fra dagens 5 % og opp mot 100 %.

⚡ Nord-Norge leder an det grønne skiftet innen maritim industri! Det fikk vi se beviset på under dag 1 av årets Norkon! Vi fikk presentert spennende prosjekter, bl.fra HiA-gruppen (Havbrukerne i Astafjorden), som gir muligheter for leverandørindustrien nå og framover. Det skjer spesielt mye i nord innenfor det grønne skiftet, inkl. elektrifisering og hydrogen. Vi har fått presentert ringvirkninger fra olje- og gassnæringa og havbruk, og blitt utfordret på hvordan vi kan skape større ringvirkninger for leverandørindustrien i nord framover.

I år hadde KUPA totalansvaret for Norkon, og flere av våre ansatte var i sving: Vidar Haukebøe som programansvarlig og prosjektleder, Ane-Marthe Sani som knallgod co-konferansier, Trond Slettbakk utfordret oss gjennom temaet «Kan vi skape større ringvirkninger for nord?» og Robin Løvslett som kjørte et inspirerende frokostseminar i regi av MAS-nettverket (Maritime autonome systemer).

Kan være et bilde av 2 personer, folk som står, skjerm og innendørs
Ane-Marthe og Trond Slettbakk fra KUPA på scenen under Norkon-konferansen 2021.

💥  «KUPA gir full gass mot målet om å bli Nord-Norges mest aktive tidligfaseinvestor». Kristian Solaas har de siste syv årene jobbet med finansiering, og spesielt oppkapitalisering av nordnorske startups. Han er fagansvarlig for finansiering i KUPA, initiativtaker og koordinator for grupperingen BAN Arctic, og har vært involvert som rådgiver i Pilar Kapital. Solaas er aktiv i arbeidet med å finne de neste casene KUPA investerer i.

📱 Social Media Days ble arrangert for første gang i Tromsø. KUPA var samarbeidspartner, og deltok i programkomitéen hvor vi blant annet bidro til å sette søkelyset på hvordan bruke sosiale kanaler til å rekruttere gode kandidater i Nord-Norge. Konferansen hadde over 70 påmeldte.

🙏🏻 I år har vi gjennom prosjektledelse av N2s Kompetanseprogram for fasilitatorer samlet 30 nøkkelspillere i nordnorsk leverandørutvikling, for å øke den samlede kompetansen og dele erfaringer rundt det å lede bedriftsnettverk og klynger.

Kan være et bilde av en eller flere personer, folk som står og innendørs

💙 Til sist vil vi rette en stor takk til våre finansiører, samarbeidspartnere, kunder og gode venner av KUPA for et flott 2021.

Med ønske om ei riktig god jul og et godt nytt år!

Hilsen Team KUPA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
OM KUPA:

KUPA er ett av Nord-Norges største innovasjons- og rådgivningsselskap. Vi jobber stedsuavhengig, og hjelper startups og bedrifter å utvikle og kommersialisere nye produkter og tjenester, utarbeide forretningsmodell og strategi, hente kapital, effektivisere produksjon og implementere kvalitetssystemer. Vårt kundeløfte er drivkraft for utvikling. 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med saker for:

Lyst å vite mer?

Jeg ønsker vite mer om hva KUPA kan bistå med!

Skroll til toppen

La oss ta en prat!

Vi kontakter deg

Hopp rett ned til innholdet